NIEUWS

De financiën op orde in jouw studententijd

De scholen zijn weer begonnen. In deze tijd starten er voor veel jonge mensen een nieuwe fase in hun leven: de studententijd. Een tijd waarbij je veel keuzes moet maken. Ga je op kamers wonen? Moet je extra geld lenen? Wat je ook kiest: er moeten veel financiële zaken geregeld worden.

De zorgverzekering

Het is ten eerste heel belangrijk dat je vanaf je achttiende je eigen zorgverzekering afsluit. Je kunt er voor kiezen om bij dezelfde verzekeraar als je ouders te gaan, maar soms zijn er ook voordeligere opties voor jou. Er zijn veel opties wat betreft het eigen risico verlagen of af te zien van aanvullende opties, waardoor jouw premie lager wordt. Ook kun je als student in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Dit moet je wel zelf regelen bij de Belastingdienst, dus vergeet dit niet. Dit kan je tientallen euro’s per maand schelen.

Welke verzekering moet je nog meer afsluiten als je op kamers gaat?

Heb je er voor gekozen om op kamers te gaan? Dan is het verstandig een inboedelverzekering voor studenten af te sluiten. Let wel op de voorwaarden van de verzekeraar. Het kan zijn dat bijvoorbeeld de deur van je kamer wel op slot moet kunnen. Ben je vaak op pad met duur apparatuur, zoals een laptop? Dan kun je ook overwegen een kostbaarhedenverzekering buitenhuis af te sluiten. Controleer ook je reisverzekering. Soms mogen studerende en/of uitwonende kinderen meeliften op de polis van een doorlopende reisverzekering van de ouders. Ook als het gaat om de aansprakelijkheidsverzekering zijn studerend en/ of uitwonende kinderen vaak meeverzekerd op de polis van hun ouders. Bespreek dit dus met je ouders.

De blauwe envelop van de Belastingdienst

De zorgtoeslag is al besproken bij het sluiten van een zorgverzekering, maar er is ook nog een tweede toeslag: de huurtoeslag. Een voorwaarde is wel dat je een zelfstandige woonruimte huurt. Het is aan te raden vanaf nu jaarlijks belastingaangifte te doen. Je werkgever houdt namelijk loonbelasting in op jouw salaris en als student kun je een deel daarvan terugvragen. Wil je hier meer informatie over? Kijk dan op de website van de Belastingdienst of neem contact op met één van onze adviseurs.

Moet je ook extra lenen?

Collegegeldkrediet, een lening, een eventuele aanvullende beurs (afhankelijk van de draagkracht van je ouders), een ouderlijke bijdrage, de opbrengsten van een studentenbaan en toeslagen: het zijn verschillende inkomstenbronnen voor jou als student. Toch kan het nodig zijn om extra bij te lenen. Wel is het belangrijk om te weten dat een lening na je studie je kan beperken bij het sluiten van een hypotheek.

Heb je nog vragen over je financiële zaken?

Heb je nog vragen over je financiële zaken als student? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag alles op een rijtje te zetten, zodat je niks vergeet.

Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.