NIEUWS

De laatste kans voor STAP budget in 2022

De laatste ronde STAP budget 2022

Je hebt er vast over gehoord: het STAP-budget voor scholing en ontwikkeling. De eerste vier aanvraagrondes van dit jaar waren razend populair. Achter het net gevist of nog niet geprobeerd? De laatste aanvraagperiode van dit jaar start op dinsdag 1 november 2022 om 10:00 uur. Het bedrag wordt rechtstreeks betaald aan de opleider, je hoeft het niet eerst voor te schieten.

Kom jij in aanmerking?

Alle werkenden en werkzoekenden kunnen een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. De subsidie kan gebruikt worden voor een training, cursus of opleiding. STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Het idee erachter is dat je als werkende of werkzoekende zelf kunt beslissen over je ontwikkeling. Zo heb je meer kansen om een baan te houden of om een nieuwe baan te vinden.

Een goede positie op de arbeidsmarkt is ook belangrijk voor je financiële gezondheid. Hoe groot is de kans dat je je huidige werk tot je 68e gezond kan blijven doen? Wil je je misschien specialiseren zodat je met meer plezier langer door kunt werken? Belangrijke afwegingen!

Er zijn wel een aantal voorwaarden voor het aanvragen van STAP-budget. Je moet 18 jaar of ouder zijn en nog geen AOW ontvangen. Ook moet de training, cursus of opleiding in het STAP-scholingsregister staan en nog niet zijn gestart op het moment dat het STAP-budget wordt aangevraagd. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider.

Ook goed om te weten

In 2022 is er € 160 miljoen beschikbaar. Dit budget is verdeeld over 5 aanvraagperiodes (maart, mei, juli, september, november). Hiermee kunnen ruim 160.000 personen scholing volgen.

Het STAP budget is € 1000 per persoon per jaar, maar je kunt ook een goedkopere of duurdere opleiding volgen. Is je gekozen opleiding goedkoper: dan is deze gratis. Is je gekozen opleiding duurder: dan moet je de rest zelf bijbetalen.

Heb je een opleiding van maximaal MBO2-niveau afgerond? Dan kun je ook gratis advies krijgen van een loopbaanadviseur om zo te ontdekken wat een goede vervolgstap zou zijn.

Wanneer je STAP-budget toegekend krijgt, moet je er alles aan doen om de scholing af te ronden. Een scholing is (succesvol) afgerond wanneer je een certificaat of diploma hebt behaald of wanneer je meer dan 80% van de scholing hebt bijgewoond.

Vanaf volgend jaar, 2023, loopt dit budget op tot 200 miljoen euro, verdeeld over 6 tijdvakken.

Geïnteresseerd, maar geen idee?

Lijkt een bijscholing, omscholing of cursus jou wel wat, maar heb je nog geen idee wat er allemaal te krijgen is? Op de site stap-budget.nl vind je een overzicht van een groot deel van de opleidingen die beschikbaar zijn met subsidie. Heb je een richting gevonden die je interessant vind? Dan kun je online zoeken naar vergelijkbare aanbieders die misschien niet in de lijst staan. In dit scholingsregister kun je voor elke opleiding checken of de subsidie geldt voor jouw gekozen opleiding.

Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.