NIEUWS

Is jouw bedrijf voorbereid op klimaatrisico’s?

Klimaatschade voorkomen en verzekeren

We weten inmiddels allemaal dat de kans op extreem weer toeneemt. Langdurige droogte, hevige regen of zware stormen komen steeds vaker voor. Door de juiste preventieve maatregelen te treffen, kan je als ondernemer schade en gedoe door extreem weer beperken. We vertellen je wat je zelf kunt doen om schade te beperken, en waar je rekening mee houden met verzekeringen.

Scroll snel verder naar:

 

Onweer en bliksem

Door klimaatverandering stijgt het aantal zomerse en tropische dagen. Onweersbuien zullen dan ook vaker voorkomen. Daarmee stijgt de kans op bliksemontladingen en dus op schade door blikseminslag. Hoe warmer het wordt, hoe groter die kans is: per graad opwarming neemt het aantal bliksemontladingen toe met 10 tot 15 procent.

Wat kun je doen?

Installatie bliksemafleider: Om de kans op blikseminslag te verkleinen, kan een bedrijfspand worden voorzien van een uitwendige bliksemafleider conform NEN-EN-IEC 62305. De juiste beveiligingsklasse kan vastgesteld worden aan de hand van de risicoklasse-indeling. Na installatie is het belangrijk dat de installatie periodiek wordt gecontroleerd op een goede werking. Zo kunnen eventuele gebreken tijdig worden hersteld.

Voorkom schade door overspanning: Een blikseminslag of inductie (ontlading zonder inslag) kan leiden tot overspanning via het elektriciteitsnet en overige geleidende leidingen in gebouwen. Hierdoor kan ernstige schade ontstaan aan vitale (digitale) apparatuur en aansturingen van de verschillende installaties. Ook ontladingen op verre afstand kunnen overspanning veroorzaken. Schade door overspanning kan grote gevolgen hebben voor de bedrijfscontinuïteit. Sluit apparatuur eventueel aan op glasvezelkabel dat niet gevoelig is voor blikseminslag.

Beveiligingsplan: Om een afgewogen beveiliging en de juiste apparatuur te kiezen, is het noodzakelijk dat een erkende installateur de beveiligingen aanbrengt aan de hand van een beveiligingsplan (conform de NEN-EN-IEC 62305 en de Nederlandse praktijkrichtlijn NPR 8110).

Check de verzekering

Wat dekt jouw gebouwenverzekering (zakelijke opstalverzekering) als het gaat om schade door blikseminslagen of inductie? Wordt bijvoorbeeld ook schade na een blikseminslag buiten het eigen perceel vergoed? Wat is het verzekerd bedrag en is dat voldoende?

Is de medewerkers na het ongeval een tijd uit de running, dan kun je een beroep doen op je verzuimverzekering. Driekwart van de bedrijven met minder dan zeven werknemers heeft zo’n polis, evenals 85 procent van bedrijven tussen de zeven en vijftien werknemers. Met name kleinere werkgevers worstelen behalve met de kosten vaak ook met alle werkzaamheden die komen kijken bij langdurig verzuim. Speciaal voor kleinere werkgevers is er de MKB verzuim-ontzorgverzekering.

Droogte

In de toekomst kunnen Nederlandse zomers vaker droog zijn. Dat hangt onder meer af van veranderingen in de windrichting. Oostenwind zorgt voor droog en warm weer. Risico’s van droogte zijn onder meer tegenvallende oogsten, verzilting van meren en rivieren door lage waterstanden, natuurbranden en verzakkingen.

Wat kun je doen?

Minder bestrating: Hoe minder bestrating het bedrijfsterrein heeft, hoe makkelijker regenwater in de bodem kan zakken. Het verwijderen of verminderen van bestrating biedt daarnaast meer ruimte voor flora en fauna en natuurlijk bodemleven. Het groen houdt het terrein koeler, waardoor water minder snel verdampt. Zo blijft de grond koeler en vochtiger.

Bodembedekking: Vervang tegels of beton waar mogelijk door kiezels, grind of schelpen. Deze bodembedekking of ‘bestrating’ voorkomt dat onderliggende aarde uitdroogt. Aarde onder kiezels, grind of schelpen blijft koeler en vochtiger.

Waterafvoer: Hemelwaterafvoeren, zoals dakgoten en regenpijpen, zijn vaak gekoppeld aan de riolering. Om ervoor te zorgen dat regenwater in een aangrenzende sloot, wadi, ondergrondse waterbuffer of regenton belandt, kun je de hemelwaterafvoer afkoppelen van het riool en ergens anders naartoe leiden. Let op: Het is niet de bedoeling om alle afvoeren naar het riool los te koppelen. Het regenwater zorgt er namelijk ook voor dat de riolering schoon wordt gespoeld.

Check de verzekering

Wat dekt jouw verzekering als het gaat om schade door droogte? Verzakking van gebouwen wordt op geen enkele gebouwenverzekering gedekt. Als het gaat om schade aan gewassen: een brede weersverzekering dekt in de regel ook gewasschade door droogte. Elk voorjaar staat er een subsidieregeling open.

Extreme neerslag en overstroming

In de afgelopen honderd jaar verdubbelde het aantal buien waarin meer dan 30 millimeter regen valt. Deze buien vallen vaak in de zomer en het meest in de kustgebieden. Extreme neerslag kan schade veroorzaken door lekkende daken en wateroverlast op straat. Ook overstromingen zijn een reëel risico. Bijvoorbeeld na het overlopen of breken van dijken door extreme neerslag, of door een grote hoeveelheid smelt-of regenwater uit het buitenland. Er kan ook water binnenstromen vanuit zee. In de klimaateffectatlas kun je kijken hoe groot het risico op overstroming of hoog water bij extreme neerslag in jouw straat is.

Wat kun je doen?

Daken en afvoeren: Als de afvoer niet goed werkt, blijft het water liggen en dat zorgt voor druk op de dakconstructie. Die opeenhoping van water op één plek heet wateraccumulatie. Heb jij inzicht in het wateraccumulatierisico van het dak van het bedrijfspand? Zo niet, dan is het verstandig om het dak te laten controleren door een gespecialiseerd adviesbureau of constructeur.

Drempels: Zorg dat het vloerniveau van het gebouw hoger ligt dan het straatniveau. Leg een extra drempel aan of verhoog de drempel. Vaak zijn schuren, garages, winkels of een koekoek(souterrain) niet voorzien van een drempel.

Opslag goederen: Staan goederen of inventaris op de begane grond of in een kelder? Plaats deze zaken dan op minimaal 10 centimeter van de vloer. Dit kan door middel van een stelling, houten pallets, bakstenen of houten blokken.

Zandzakken: Het komt voor dat door hevige regenval straten blank komen te staan. Bevindt jouw bedrijf zich (deels) op de begane grond? Dan is het verstandig om zandzakken bij de hand te hebben. In geval van noodweer helpen deze zandzakken om het water van buitenaf tegen te houden.

Waterkerende afsluiting: Het is ook een mogelijkheid om het terrein rondom het bedrijfspand te voorzien van een gemetselde of betonnen muur met een waterkerende afsluiting.

Check de verzekering

Heb je als ondernemer scherp hoe je verzekerd bent tegen het risico van extreme neerslag en overstroming? Zo kan de definitie van neerslag verschillen per zakelijke polis. Soms vallen overlopende oevers bijvoorbeeld onder ‘overstroming’. Niet verzekerd is in de regel schade door neerslag die door openstaande toegangen naar binnen stroomt. Ook schade door het instorten van een plat dak als niet voldaan is aan het bouwbesluit is niet gedekt, evenals schade door slecht onderhoud.
Lokale overstromingen zijn over het algemeen goed te verzekeren op de opstalverzekering. Voor schade door grote rivieren en zee zijn burgers en bedrijven afhankelijk van overheidssteun op basis van politieke besluitvoering achteraf, via de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts).

Wind en storm

Het stormrisico in Nederland kan toenemen als het klimaat extreem verandert en de wereldwijde temperatuur stijgt met 4,5°C. Bij een kleinere temperatuurstijging verwacht het KNMI weinig verandering in het aantal stormen (windkracht 9, 10 en 11) en de kracht van stormen. Tornado’s (windvlagen met een snelheid tussen de 120 en 250 kilometer per uur) en orkanen (windkracht 12) komen weinig voor in Nederland. Het is nog onzeker of het aantal tornado’s en orkanen zal toenemen. In het huidige klimaat komen perioden voor met veel extreme wind, afgewisseld door perioden waarin het weinig stormt. De grootste schade ontstaat tijdens stormen in de zomer en de herfst. De bomen staan dan vol in het blad en vangen veel wind.

Wat kun je doen?

Bevestiging externe zaken: Controleer regelmatig of reclameborden, schotels, antennes, vlaggenmasten en dergelijke goed bevestigd zijn.

Dak: Zitten de dakpannen en de daklagen goed vast? Denk ook aan eventuele apparatuur op het dak en vergeet de zonnepanelen niet. Laat het dak uit voorzorg jaarlijks controleren.

Glas: Heeft het bedrijfspand veel glas? Sla dan reserveglas in. Zo kun je kapot glas snel vervangen en grotere schade voorkomen. Houd wel rekening met jouw eigen veiligheid. Een ruit kan bij veel wind makkelijk breken of omwaaien.

Takken: Controleer regelmatig op losse, dode of overhangende takken, ook op de plaats waar de medewerkers hun auto parkeren.

Erf: Zet losse goederen en materialen vast.

Check de verzekering

Heb je als ondernemer scherp hoe je verzekerd bent tegen het risico van harde wind en storm? Stormschade is verzekerd op de opstalverzekering (gebouwenverzekering). De verzekeraar gaat er daarbij overigens wel van uit dat het onderhoud op orde is. Ook geldt er meestal een eigen risico. Check ook of een glasdekking is inbegrepen.
Is door de storm een lekkage ontstaan? Of heb je bijvoorbeeld goederen buiten opgeslagen? Om je goederen of voorraad te beschermen kun je een goederen- en inventarisverzekering afsluiten. Een bedrijfsschadeverzekering dekt de schade in geval het bedrijf stil komt te liggen doordat het pand bijvoorbeeld tijdelijk niet te betreden is.

klimaatadaptatie
Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.