NIEUWS

Kersverse huiseigenaar? Deze verzekeringen zijn verplicht

Gefeliciteerd met je aankoop!

Een huis kopen is al ingewikkeld genoeg, en in deze tijden helemaal. Al het papierwerk rondom de aankoop kan een behoorlijke kluif zijn. Één van de zaken waar je mee bezig moet zijn de verzekeringen rondom je huis. Welke zijn verplicht, en welke zijn optioneel? In dit artikel leggen we het je uit.

Als huiseigenaar loop je risico’s. Risico op schade in of aan je woning, of schade die jouw eigendom toebrengt aan anderen. Maar het kan ook zijn dat je arbeidsongeschikt of werkloos raakt en je de hypotheek niet meer kunt betalen. Of er ontstaat een conflict rondom je woning. Je kunt je voor veel risico’s verzekeren. Maar wil je dat ook? En is dat altijd nodig? Denk goed na waarvoor jij je wilt verzekeren.

Inboedel- en opstalverzekering

Deze twee verzekeringen samen worden ook wel de “woonhuisverzekering” genoemd. De opstalverzekering is verplicht, maar de inboedelverzekering niet.

Een opstalverzekering verzekert je woning tegen schade door brand, storm en inbraak. De verzekering moet ingaan op de dag dat je woning wordt opgeleverd. De schade aan je inboedel kan door inbraak, brand of lekkage flink oplopen. Een inboedelverzekering dekt de materiële schade die aan je inboedel is ontstaan door brand, brandblussing, ontploffing, blikseminslag, storm, inbraak, diefstal, neerslag of vorst.

Bij de inboedelverzekering gelden vaak beperkingen voor bijzondere bezittingen en de dekking buitenshuis. Ook zijn er grote verschillen in de hoogte van de premie. Laat je hierover dus goed adviseren over wat jij nodig hebt en wil verzekeren. Ondanks dat deze niet verplicht is, is hij héél sterk aan te raden. De waarde van de inboedel wordt door mensen namelijk vaak onderschat.

Je kunt ze los van elkaar verzekeren, maar het is handig om de beide verzekeringen bij dezelfde maatschappij af te sluiten, zodat er bij schade geen discussie ontstaat over welke verzekeraar moet betalen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die jij aanricht bij derden, of je huisgenoten, je huisdieren en je eigendom. Voor je woning geldt bijvoorbeeld dat een dakpan van jouw huis tijdens een storm op de auto van je buren kan vallen. Of een boom in je tuin valt in de tuin van de buren. Voor deze schade kun jij aansprakelijk worden gesteld. En zeker wanneer er sprake is van letsel, kunnen schadeclaims hoog oplopen. Let op, deze verzekering is anders dan de WA verzekering (die is alleen voor je auto). De aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar wel sterk aan te raden omdat schadeclaims soms zo enorm hoog zijn.

Overlijdensrisicoverzekering

Koop je samen met een partner een woning, dan is je hypotheek vaak vastgesteld op twee inkomens. Als een van jullie komt te overlijden valt een inkomen weg, maar de woonlasten blijven wel gelijk. En als je kinderen hebt is het maar de vraag of je evenveel wilt of kunt blijven werken. De overlijdensrisicoverzekering dekt dit risico en keert bij overlijden een vastgesteld bedrag uit aan de nabestaanden. Zo voorkom je financiële problemen bij je partner of kinderen.

Maar het is ook mogelijk om het verzekerde bedrag tijdens de looptijd te laten afnemen, omdat je al een deel van de lening hebt afgelost (of gespaard voor aflossing). Deze verzekering sluit je dan af samen met een hypotheek waarop wordt afgelost, bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Het verzekerde bedrag loopt dan in lijn met de restschuld. Als je NHG hebt, is deze verzekering sinds 2018 niet meer verlicht. Toch vinden wij deze verzekering in de meeste gevallen wel verstandig.

Rechtsbijstandverzekering

Wanneer je in een juridisch conflict rondom je woning terecht komt, krijg je via je rechtsbijstandverzekering hulp bij juridische procedures. Denk bijvoorbeeld aan een conflict met je aannemer, maar ook aan geschillen bij het kopen van een nieuwe woning. Of met je buren. Deze verzekering is niet verplicht, maar heb je enige aanleiding om te denken dat je hem nodig kan hebben, is het aan te raden deze af te sluiten.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Je kunt arbeidsongeschikt raken. Afhankelijk van de mate waarin je arbeidsongeschikt bent, kun je dan geen arbeid meer verrichten. Dit betekent een terugval in je inkomen of zelfs helemaal geen inkomen meer. Bijvoorbeeld wanneer je een eigen bedrijf hebt en je functie niet meer kunt uitoefenen. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je je inkomen verzekeren, zodat je je hypotheek kunt blijven betalen. Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen kennen verschillende voorwaarden die bepalen of en wat je vergoed krijgt. Deze verzekering is niet verplicht, het soort werk wat je doet bepaalt vaak of je deze verzekering af wil sluiten of niet.

Advies nodig?

De keuze of je een bepaalde verzekering wel of niet afsluit, of met welke dekking, hangt van veel factoren af. Onze adviseurs hebben alle kennis in huis om jou te helpen zodat je niet over óf onderverzekerd hebt. Neem gerust contact op en we staan je vrijblijvend te woord.

Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.