NIEUWS

Kunt u binnenkort pensioen aankopen? Tijd om te shoppen!

Bij steeds meer pensioenregelingen bouw je een kapitaal op waarmee je later een pensioen kan aankopen. Die uitkering mag je aankopen waar je wilt. Dat heet ‘shoprecht’. Bij zeven op de tien Nederlanders is dat niet bekend. Zonde vinden wij bij Dijkstra de Boer, want zo kun je misschien minder van je pensioen genieten dan mogelijk is.

Wat is dit shoprecht bij een pensioen aankopen?

Geen idee wat shoprecht inhoudt? Dan ben je niet de enige. Uit een peiling in opdracht van pensioenverzekeraar Zwitserleven bleek in 2020 dat slechts 29 procent van de mensen die pensioen opbouwt, bekend is met het shoprecht. Het shoprecht geldt overigens niet voor iedereen: wanneer je meedoet aan een middelloonregeling of eindloonregeling, dan is het niet van toepassing. Je krijgt dan als je met pensioen gaat niet een pot geld ineens, maar een maandelijkse uitkering.

UPO

Heb je echter een beschikbare premieregeling, dan krijg je op pensioendatum de beschikking over een som geld waar je op dat moment zelf een maandelijkse uitkering voor moet aankopen. (Je kunt op je Uniform Pensioen Overzicht (UPO) eenvoudig nakijken aan wat voor soort regeling je zelf meedoet.) Ook kun je mijnpensioenoverzicht.nl raadplegen. Log met je DigiD in om snel te zien waar je allemaal pensioen hebt opgebouwd.

Offertes opvragen

Doe je mee aan een beschikbare premieregeling dan komt er op de pensioendatum een bedrag vrij. De verzekeraar waar je dat bedrag hebt opgebouwd zal een voorstel doen voor een maandelijkse uitkering. De meeste mensen accepteren dat voorstel, maar dat hoeft dus niet. Je mag gebruik maken van je shoprecht en bij verschillende partijen een offerte opvragen, of je financieel adviseur vragen om dat voor je uit te zoeken. Dat scheelt in sommige gevallen wel 9 procent per maand.

Rekenvoorbeeld

Zwitserleven kwam naar aanleiding van hun onderzoek met het volgende rekenvoorbeeld. Een echtpaar met €125.000 pensioenkapitaal zou bij de eigen verzekeraar een pensioen van €402 per maand ontvangen, terwijl de verzekeraar met de hoogste uitkering op dat moment €431 per maand uitkeerde. Dat zijn drie tientjes die elke maand terugkomen. Goed shoppen kan dus lonen!

Vragen over pensioen aankopen?

Het is begrijpelijk als je vragen hebt, toekomst is niet iets waar je elke dag mee bezig bent. Dijkstra de Boer geeft graag advies over alles wat met pensioen te maken heeft. Neem contact met ons op en we helpen u graag.

pensioen aankopen
Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.