NIEUWS

Partneralimentatie van twaalf naar vijf jaar: eerder op eigen benen

Begin 2020 is de duur van de partneralimentatie van maximaal twaalf naar maximaal vijf jaar gegaan. De makers van de nieuwe wet wilden dat de partneralimentatie simpeler, eerlijker en korter wordt zodat ex-partners sneller weer op eigen benen staan.

De wijziging raakt een hoop mensen: 37% van alle huwelijken in Nederland eindigt in een echtscheiding, gemiddeld na 14,5 jaar. Bij ongeveer een op de zes scheidingen wijst de rechter partneralimentatie toe. Over het algemeen betaalt de man alimentatie aan de vrouw. Alimentatiebetaling van de vrouw aan de man komt bij minder dan 1 procent van de echtscheidingen voor.

Nieuwe regels

In de nieuwe wet staat dat de duur van de partneralimentatie de helft van de duur van het huwelijk bedraagt, met een maximum van 5 jaar. Wie zes jaar getrouwd is geweest, betaalt dus drie jaar alimentatie, wie twaalf jaar getrouwd is geweest betaalt vijf jaar alimentatie.

Uitzonderingen

Daarop zijn wel enkele uitzonderingen: langdurige huwelijken (langer dan vijftien jaar) en huwelijken met jonge kinderen (onder de twaalf jaar). In die gevallen kan de termijn van vijf jaar langer worden. Ook is er een zogenaamde ‘hardheidsclausule’, in schrijnende gevallen kan de rechter besluiten om tóch van de wettelijke regels af te wijken.

Bestaande gevallen

De nieuwe wet geldt alleen voor partneralimentatie en niet voor kinderalimentatie. Betaalde je al partneralimentatie voor 2020? Dan kun je je niet op de nieuwe wet beroepen. Wel kan er altijd een verzoek voor een nieuwe berekening worden ingediend wanneer er iets verandert in de draagkracht van degene die betaalt of wanneer er iets verandert in de behoefte van degene die het geld ontvangt, bijvoorbeeld wanneer de ex-partner hertrouwt. Vraag het aan je financieel adviseur van Dijkstra de Boer.

Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.