NIEUWS

Past een maximale hypotheek wel in jouw huishoudboekje?

Past een maximale hypotheek wel in jouw huishoudboekje?

Veel mensen kijken bij het kopen van een huis naar wat ze maximaal kunnen lenen. Maar wist je dat die normen zijn gebaseerd op mensen zonder kinderen met een laag bestedingspatroon? De normen leveren dus niet voor iedereen een verstandig maximum op. Kies je er toch voor, dan zal je moeten besparen op andere uitgaven. Ben je daartoe bereid? Of ga je dan liever een wat lagere hypotheek aan?

Wat je kunt lenen om een huis te kopen hangt af van twee factoren: de waarde van het huis en het inkomen van jou en je eventuele partner. Op internet kun je makkelijk uitrekenen wat je met jouw inkomen ongeveer kunt lenen. En dat is makkelijk als je op zoek gaat naar een nieuw huis.

Maximaal lenen niet altijd passend

Het is dan wel goed om te weten dat die rekenmodules er meestal van uitgaan dat je geen kinderen hebt, minder uitgeeft dan gemiddeld voor jouw inkomensgroep en in een woning woont met minimaal energielabel C. Kortom: dat je de ruimte hebt om je maandinkomen maximaal in woonlasten te steken.

Weinig ruimte om te sparen

Voor mensen zonder kinderen met een energiezuinig huis en een spaarzaam bestedingspatroon is zo’n maximale lening hoogstwaarschijnlijk prima. Maar wanneer jij en je partner kinderen hebben (of in de toekomst verwachten) en bijvoorbeeld van luxe vakanties houden, dan is een maximale hypotheek voor jullie al minder verantwoord. Bij een maximale lening blijft bovendien weinig ruimte over om bijvoorbeeld te sparen of vermogen op te bouwen. Daarnaast is er weinig ruimte voor het opvangen van een lager inkomen, bijvoorbeeld doordat jij of je partner minder gaat werken. Besef dat je afstand van deze ruimte doet door maximaal te lenen!

Advies van de minister

In een recente brief aan de Tweede Kamer over dit onderwerp, raadt de minister van Financiën mensen aan om samen met hun hypotheekadviseur naar de betaalbaarheid van hun hypotheek te kijken.

Het is dus belangrijk om na te gaan of de maandlasten van een maximale hypotheek ook echt passen in jullie huishoudboekje en samengaat met jullie verwachtingen. Je zit namelijk meestal 30 jaar aan deze woonlasten vast. De hypotheekadviseurs van Dijkstra de Boer helpen je hier graag bij. Neem vrijblijvend contact met ons op!

Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.