NIEUWS

Scheiden? Dit moet je regelen voor je financiën

Scheiden: emotioneel, financieel én fiscaal uit elkaar

Een scheiding is een emotionele gebeurtenis en heeft daarbij ook een hoop financiële en fiscale consequenties waar je hoofd waarschijnlijk niet meteen naar staat. Vooral wanneer je samen een eigen woning en kinderen hebt, is er behoorlijk wat uitzoekwerk te verrichten.

Elk jaar scheiden gemiddeld 35.000 echtparen, verbreken 2.300 stellen hun geregistreerd partnerschap en gaat een onbekend aantal samenwoners uit elkaar. Dat die ex-partners niet meteen aan de fiscale en financiële gevolgen denken is begrijpelijk, maar kan wel grote gevolgen hebben.

Fiscaal

Als jullie getrouwd waren, een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract hadden, of samen kinderen hebben zijn jullie fiscaal partner voor elkaar voor de belastingdienst. Dit heeft onder andere voordelen voor het verdelen van de inkomsten en aftrekposten. Wanneer jullie niet meer op hetzelfde adres wonen en, indien van toepassing, het geregistreerd partnerschap of huwelijk verbroken wordt, vallen deze voordelen weg.

Bij de Belastingdienst merkten ze dat stellen die uit elkaar gaan, vaak niet weten hoe het zit met de hypotheekrenteaftrek van het gezamenlijke huis nadat zij uit elkaar zijn gegaan. Ook wachten scheidende stellen vaak te lang met het aanpassen van hun voorlopige aanslag en hun toeslagen. Daardoor kan het voorkomen dat je teveel terugkrijgt wat je moet terugbetalen of misschien wel te weinig toeslag ontvangt! Beide situaties wil je natuurlijk voorkomen.

Checklist

De Belastingdienst heeft daarom een scheiden-checklist gemaakt. Die checklist vind je hier. Het gaat daarin met name over de fiscale, belastingtechnische aspecten van een scheiding. Het is bijvoorbeeld belangrijk om zo snel mogelijk je nieuwe situatie door te geven aan de Belastingdienst om te voorkomen dat je teveel of juist te weinig toeslagen ontvangt.

Koopwoning

Voordat je toekomt aan de fiscale vraag wie de hypotheekrente mag aftrekken, speelt bij een scheiding natuurlijk de vraag wie er überhaupt in de koopwoning kan blijven wonen. Kan de hypotheek op één naam komen? Moet het huis verkocht worden? Vaak wordt onderschat hoe complex de financiële afwikkeling kan zijn wanneer er sprake is van een gezamenlijke woning en hypotheek. Bepaal wat de huidige situatie is en bepaal samen wie in het huis wil blijven wonen. Afhankelijk van wie de woning op zijn naam heeft staan is er een overdracht nodig. Is dit financieel haalbaar voor de persoon die er wil blijven wonen? Als je deze inschatting hebt gemaakt is het belangrijk om dit vast te leggen en vervolgens te regelen met de hypotheekverstrekker.

Alles op een rijtje

Ook moeten er zaken geregeld worden met betrekking tot pensioenrechten, eventuele alimentatie en verzekeringen. Het is belangrijk om dit goed op een rijtje te zetten en te kijken wat precies de consequenties zijn voor je belastingaangifte en je toeslagen. Je contactpersoon van Dijkstra de Boer helpt je om op een rijtje te zetten wat er allemaal moet gebeuren om de scheiding op financieel vlak af te ronden.

Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.