KENNISBANK

Welke verzekeringen zijn verplicht?

Enkele verzekeringen zijn wettelijk verplicht vanuit de overheid, maar welke zijn dat precies? Dit hangt natuurlijk nauw samen met uw situatie. Heeft u bijvoorbeeld een eigen auto of een eigen huis? In dat geval zijn er meer verzekeringen wettelijk verplicht dan wanneer u geen auto heeft en in een huurwoning woont. En hoe zit dat met verzekeringen die niet verplicht zijn, maar verzekeringen die u wel nodig heeft? U leest het allemaal in dit artikel over wettelijke verplichte verzekeringen.

Verplichte verzekeringen

De basiszorgverzekering
De basisverzekering is wettelijk verplicht voor iedere Nederlander vanaf achttien jaar. U kunt deze zorgverzekering uitbreiden met een aanvullende verzekering, maar dit is niet verplicht. Veel mensen kiezen voor een aanvullende verzekering zodat ze ook voor zaken verzekerd zijn die buiten de basisverzekering vallen, zoals bijvoorbeeld de tandarts.

Een autoverzekering
Als u in het bezit bent van een auto dan bent u verplicht om een WA verzekering af te sluiten. Met een WA verzekering bent u verzekerd voor schade die u met uw auto aan anderen toebrengt. Deze verzekering is ook verplicht als u in het bezit bent van een motor, brommer of scooter.

Een opstalverzekering
Bent u eigenaar van een woning? Dan eisen hypotheekverstrekkers eigenlijk altijd dat u een opstalverzekering afsluit. Met een opstalverzekering bent u verzekerd voor schade aan uw woning; bijvoorbeeld door brand, water of storm.

Wilt u advies ontvangen over de bovenstaande verzekeringen? Neem contact met ons op of kom gerust eens lang in ons kantoor in Leeuwarden.

Niet verplicht, maar wel nodig in sommige gevallen

Stelt u eens voor: u komt te overlijden en u bent niet verzekerd. In veel gevallen zullen uw nabestaanden dan met de kosten achterblijven. De keuze om wel of niet een verzekering af te sluiten hangt van de mogelijkheid af of u de schade zelf kunt betalen en uw persoonlijke situatie. Gaat u bijvoorbeeld vaak op reis? Dan is een reisverzekering verstandig. Als woningeigenaar is het bijvoorbeeld slim om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Hieronder een aantal verstandige verzekeringen op een rij:

  • Uitvaartverzekering
  • Autoverzekering (beperkt casco/volledig casco)
  • Inboedelverzekering
  • Rechtsbijstandverzekering
  • Aansprakelijkheidsverzekering
  • Overlijdensrisicoverzekering
Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak inplannen?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.