KENNISBANK

Woonhuis goed verzekerd

Diverse instanties maken melding van de problemen die ontstaan bij een verzekerde schade op een  particulier woonhuis. Door de explosief stijgende bouwkosten zouden veel woningen te laag verzekerd zijn. Ik zet een groot vraagteken bij deze stelling.

Woning verzekeren

Ik ga het niet over de dekking hebben, deze kan natuurlijk per verzekeraar verschillen en bepaald wat wel en wat niet verzekerd is.  Nu hebben we het over de hoogte van de verzekerde waarde van de woning en/of deze toereikend is. De meeste woonhuisverzekeringen bieden een garantie tegen onderverzekering of hebben een (hoog) vast verzekerd bedrag, waar over het algemeen de waarde van de woning wel binnen valt. Ik zie dus niet in waarom de woningen die op deze manier verzekerd zijn nu ineens een te lage verzekerde waarde hebben.

Eigenaar loopt geen risico

Verzekeraars zullen middels premieverhogingen de stijgende bouwkosten en de eventuele extra stijgende schadelast op de verzekeringen met een garantie of hoge vaste waarde, doorberekenen aan de consument. Doen ze dit niet dan zal het rendement op deze verzekeringen afnemen en snijden ze zich zelf in de vingers. De woonhuiseigenaar loopt dus geen risico. Het balletje ligt bij de verzekeraar.

Let op oude producten!

Wanneer heeft een woonhuiseigenaar dan wel een probleem? Er zijn nog altijd “oude” producten in de omloop waarbij bij aanvang van de verzekering de waarde is vastgesteld en de waarde niet is geïndexeerd. Ook komt het voor dat er geen onderhoud is gepleegd op de verzekering. Bij een garantie tegen onderverzekering op basis van een verzekerde som wordt vaak om de 5 jaar een nieuwe waardebepaling gevraagd. Wordt hier niet aan voldaan, dan vervalt in veel gevallen de garantie. Met de huidige stijging van de bouwkosten ben je dan al snel te laag verzekerd. Ook bij een kleine schade heb je dan een probleem. Bij onderverzekering wordt er in verhouding uitgekeerd.

Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak inplannen?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.