NIEUWS

Zorgpremie stijgt in 2023: waar kun je op letten?

Zorgpremie stijgt in 2023: waar kun je op letten?

De zorgverzekering wordt duurder in 2023. De eerste premie die is bekendgemaakt, ligt tien euro per maand hoger dan in 2022. Vanaf 13 november 2022 kun je weer een zorgverzekering kiezen. En je heb t/m 31 december 2022 de tijd. 

Op Prinsjesdag werd al voorspeld dat de premies van de basisverzekering met ongeveer € 11 per maand zullen stijgen. Hierdoor wordt de totale zorgpremie in 2023 gemiddeld € 137 per maand.

>> Ga gelijk naar onze Dijkstra de Boer zorgvergelijker

Zorgtoeslag stijgt

Om lage- en middeninkomens te compenseren voor de hogere kosten, stijgt de zorgtoeslag met circa € 35 per maand naar maximaal € 154 per maand. Het kabinet heeft voor 2023 de zorgtoeslag voor één keer extra verhoogd om de algemene koopkracht te verbeteren. Ook zijn er in 2023 meer huishoudens die recht hebben op zorgtoeslag.

Collectieve korting stopt

Had je voorhaan altijd korting op je zorgverzekering via je werkgever? Let dan dit jaar goed op. Deze korting geldt namelijk niet meer. Kies daarom niet automatisch voor dezelfde verzekeraar als je altijd had, maar vergelijk goed de zorgverzekeringen.

Check of je recht hebt op zorgtoeslag!

Veel mensen vergeten de toeslag aan te vragen, terwijl ze er wel recht op hebben. Dat komt vaak omdat er iets is veranderd in de situatie, maar er geen actie is ondernomen. Misschien ben je wel: 18 geworden, gescheiden, of van baan veranderd

Andersom kan het ook zijn dat je minder zorgtoeslag of geen recht meer hebt op zorgtoeslag, omdat je loon is gestegen of omdat je bent gaan samenwonen.

Bereken daarom op mijn.toeslagen.nl jouw zorgtoeslag voor 2023 zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan.

Goedkoop of zekerheid en keuzevrijheid?

Hoe duur je zorgpremie is, heb je deels zelf in de hand door deze op 3 punten aan te passen:

  • Kies je wel of geen aanvullende verzekeringen?
  • Verhoog je het eigen risico?
  • Welk type basisverzekering kies je?

 

Denk wel goed na over of je de risico’s die bij een goedkopere premie horen, je kunt veroorloven.

Aanvullende verzekering

De aanvullende verzekering vergoedt zorg die niet onder de basisverzekering valt. Het gaat bijvoorbeeld om kosten voor een bril of contactlenzen, medicijnen, tandarts, orthodontie (voor kinderen, of volwassenen), fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen, uitgebreidere buitenlanddekking, enzovoort. Ook als je een kindje hoopt/verwacht te krijgen kun je je hiervoor extra verzekeren.

Denk goed na over welke zorg je misschien kunt verwachten, en of de extra premie die je betaalt het waard is. Een bekend voorbeeld is de tandartsverzekering. Als je alleen 2 controles hebt per jaar en eigenlijk nooit wat hebt, is de premie duurder dan de rekening die je zelf zou moeten betalen. Heb je een minder sterk gebit? Dan kan dit misschien wel uit.

Eigen risico

Het verplichte eigen risico is ook het komende jaar € 385. Dat bedrag is, in stapjes van € 100, vrijwillig op te hogen tot maximaal € 885. Wie kiest voor een maximaal eigen risico, krijgt een korting op de jaarpremie, dit verschilt per verzekeraar maar is ongeveer tot € 200. Lees hier meer over het eigen risico.

Type basisverzekering

Er zijn 3 types basisverzekering: restitutie, natura en budget. Bij restitutie kun je bij bijna elke zorgaanbieder terecht. Bij budget heb je maar een beperkte keuze in bijvoorbeeld ziekenhuizen waar je heen kan. Natura zit er tussenin. Denk dus na over hoeveel keuzevrijheid je wilt. Lees hier meer over de verschillen.

Hoe kies ik?

Jouw zorgverzekering voor 2023 kiezen? Dat kan vanaf 13 november 2022, dan zijn alle premies bekend. In onze Dijkstra de Boer zorgvergelijker kun je de zorgverzekering samenstellen die past bij jouw situatie. Kom je er niet uit? Dan staan onze collega’s natuurlijk voor je klaar om je te assisteren met advies!

Extra bedenktijd

Als je een zorgverzekering afsluit voor 2023, zegt je nieuwe zorgverzekeraar je oude verzekering op.

Heb je langer de tijd nodig om te bedenken wat je wilt? Dat kan, máár, dan moet je zélf je zorgverzekering opzeggen voor 31 december 2022. Dan kun je t/m 31 januari 2023 de tijd nemen om je nieuwe zorgverzekering te kiezen.

zirgverzekering kiezen 2023
Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.