NIEUWS

Spullen gestolen op het strand. Wat nu?

Gezellig, een dagje naar het strand! Maar wat doe je met je waardevolle spullen terwijl de hele groep een duik neemt? Is dat dan verzekerd? 

De meeste mensen zijn zich natuurlijk bewust van de risico’s en proppen de spullen onderin een tas, leggen er nog een handdoek op en hopen er dan maar het beste van. Vaak gaat het natuurlijk ook goed, maar wat wanneer je spullen toch verdwenen zijn na je verfrissende duik?

Een praktijkvoorbeeld

Het overkwam bijvoorbeeld deze vakantieganger in Thailand. Ze ging alleen naar het strand, nam een duik en constateerde toen dat haar rugzak was verdwenen. In de rugtas zaten verschillende waardevolle spullen, zoals een telefoon, een iPad en een GoPro-camera. De schade was ruim vierduizend euro. Ze deed een beroep op haar reisverzekering, maar die wilde niet uitkeren.

In de voorwaarden van een reisverzekering staat namelijk vaak dat je als verzekerde goed op je spullen moet letten. In dit geval vond de verzekeraar dat de vrouw niet voorzichtig genoeg was geweest. De vrouw diende daarop een klacht in bij de Geschillencommissie van Kifid, maar ook daar kreeg ze geen gelijk. Ze had de spullen ook in het hotel kunnen laten. Of ze had kunnen beslissen om niet te gaan zwemmen.

De situatie bepaalt

Het hangt altijd af van de omstandigheden of een verzekeraar wel of niet uitkeert. Het gaat om een combinatie van de plek waar de diefstal plaats heeft gevonden, de mogelijkheid van de consument om maatregelen te nemen, de waarde van de spullen, enzovoort. Ook is het verstandig om vooraf even na te kijken wat er precies in de voorwaarden van jouw verzekering staat hierover.

Welke verzekering voor een dagje strand?

Een duik nemen op Terschelling, bij Makkum of Callantsoog? Voor een dagje naar het strand in Nederland heb je dan te maken met je inboedelverzekering. Je kunt namelijk een buitenshuis dekking afsluiten de je spullen beschermt als je buiten de deur bent, bij sommige verzekeraars is dit zelfs standaard omdat het vaak voorkomt. In sommige gevallen geldt deze dekking zelfs in het buitenland. Diefstal uit een auto is dan in sommige gevallen weer uitgesloten, dat valt onder je autoverzekering.

Voor vakanties in het buitenland kun je bagage verzekeren via de reisverzekering. Soms zit dit inbegrepen, soms moet je dit apart verzekeren. Denk ook na over de maximumvergoeding die je wilt verzekeren.

Een belangrijk verschil tussen deze verzekeringen is dat een inboedelverzekering de vervangingswaarde dekt en de reisverzekering de dagwaarde. Bij dure spullen kan de vergoeding dan erg uiteenlopen.

Let op: ook hier geldt dat de verzekeraar verwacht dat je voorzichtig bent geweest, voordat ze uitkeren.

Vragen over je (reis)verzekering? Onze adviseurs staan je graag vrijblijvend te woord!

Extra tips voor op het strand:

  • Een open deur natuurlijk, maar neem zo weinig mogelijk waardevolle spullen mee naar het strand.
  • Wil je toch bereikbaar zijn? Wellicht heb je nog een oude telefoon die je kunt gebruiken.
  • Ben je met een groep, ga dan om beurten zwemmen zodat steeds een of twee mensen op de spullen kunnen letten.
  • Overweeg de aanschaf van een waterdicht heuptasje.
  • Online circuleren een hoop creatieve tips om je spullen op te bergen in bijvoorbeeld een “gebruikte” luier, of een lege fles zonnebrandcrème.
Heeft u vragen of bent u nieuwsgierig geworden?

Wij laten u bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan! Kies hieronder uw manier.

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.