NIEUWS

Het belang van advies bij pensioenen

Het belang van advies bij pensioenen

Kifid is een klachtenloket voor mensen met een klacht over een financieel product of dienst. Bovendien biedt Kifid geschilbeslechting als alternatief voor de rechter.

Recent heeft het Kifid een uitspraak gedaan over een pensioenproduct met variabele uitkering, dus een bankspaarproduct. Hierin staat dat Verzekeraar Aegon twee consumenten bij het aangaan van een variabel pensioen onvoldoende inzicht heeft gegeven in de werking van dit beleggingspensioen.

De consumenten hadden een onduidelijk beeld

Een beleggingspensioen is zelfstandig af te sluiten door een particulier. Deze kan informatie inwinnen op de site van de pensioenverstrekker en zelf de verzekering afsluiten. In theorie is dit prima, alleen is een pensioenrekening een complex product wat grote gevolgen kan hebben.

De Geschillencommissie van het Kifid constateert dat Aegon in de offerte voor het beleggingspensioen niet heeft vermeld hoe factoren die invloed hebben op de uitkering, onderling samenhangen en de hoogte van de pensioenuitkering bepalen. De verzekeraar is daarmee tekortgeschoten in het nakomen van zijn informatieplicht.

Er is een kans dat als de consumenten dit wel hadden geweten, ze een ander pensioenproduct hadden gekozen.

De rol van een financieel adviseur

Bovenstaande voorbeeld laat zien hoe ingewikkeld de voorwaarden van een verzekering, in dit geval voor een pensioen, zijn. En daarmee blijkt ook dat exectution-only lang niet altijd geschikt is voor het afsluiten van een verzekering.

Het is lang niet voor iedereen haalbaar om zich zó in te lezen in een financieel product dat je het volledig begrijpt. Er zijn veel voorwaarden, regels en kleine lettertjes die je moet leren kennen. In het bovenstaande voorbeeld waren de consumenten niet op de hoogte van de onderlinge relatie van factoren.

Een financieel adviseur is wel op de hoogte van deze factoren en had deze twee personen hierover geïnformeerd. Daarmee waren ze goed en compleet geïnformeerd geweest om zo te kunnen beslissen of ze dit pensioenproducten willen afnemen, of toch iets anders.

Ook een (aanvullend) pensioen afsluiten?

Bent u ondernemer en wilt u uw pensioen goed geregeld hebben? Bent u in dienst maar wordt er geen pensioen opgebouwd of moet u dit zelf regelen? Of wilt u uw pensioen aanvullen om bijvoorbeeld eerder met pensioen te gaan?

In deze en andere gevallen kunt u bij Dijkstra de Boer terecht voor pensioenadvies wat echt past bij uw wensen en situatie zodat u een realistisch beeld krijgt van wat er mogelijk is. We gaan graag met u in gesprek.

Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.