NIEUWS

Bijtelling voor een leaseauto, hoe zit dat?

Bijtelling voor een leaseauto, hoe zit dat?

Of je nou een werknemer bent met een leaseauto of een zelfstandig ondernemer die een auto van de zaak rijdt: in beide gevallen krijg je te maken met bijtelling. Althans, wanneer je de auto ook privé gebruikt. Bijtelling betaal je, omdat de Belastingdienst het gebruik van een leaseauto ziet als een vorm van inkomen. Op basis van de cataloguswaarde van de auto en het type brandstof wordt een bepaald percentage berekend wat bij je belastbaar inkomen wordt opgeteld, de zogenaamde ‘bijtelling’. Dit percentage wordt vervolgens opgeteld bij je belastbaar inkomen, waardoor je meer belasting moet betalen.

Wanneer krijg ik te maken met bijtelling?

Wanneer je als werknemer of als ondernemer in een auto van de zaak rijdt, krijg je te maken met bijtelling als je deze ook privé gebruikt.

Je kunt de bijtelling ontwijken wanneer je in de zakelijke auto minder dan 500 privé-kilometers per jaar rijdt. Dat moet je dan wel kunnen aantonen met een rittenregistratie. Je vindt een ‘verklaring geen privégebruik auto’ op de site van de Belastingdienst.

Soms vraagt de werkgever ook een vergoeding voor de privékilometers die je rijdt met je zakelijke leaseauto. Bijvoorbeeld een vast bedrag per maand of een kilometervergoeding. Deze kosten komen naast de bijtelling.

Wat zijn in 2024 de percentages?

De bijtellingspercentages voor 2024 zijn ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar. Dat betekent een fiscale bijtelling van 22% voor alle auto’s die CO2 uitstoten (benzine- en dieselauto’s maar ook hybride) en 16% voor elektrische auto’s. Dat percentage van 16% geldt tot een drempelbedrag van € 30.000. Voor het deel daarboven geldt het standaard bijtellingstarief van 22%. Stel dat de catalogus

Blijven die percentages zo?

In 2025 zal de bijtelling voor elektrische auto’s licht stijgen tot 17% (tot het drempelbedrag van 30.000 euro). Vanaf 2026 is het bijtellingstarief voor elektrische auto’s 22%. Houd er rekening mee dat het bijtellingspercentage 60 maanden geldig is en ingaat op het moment waarop het kenteken voor het eerst op naam wordt gesteld. Wie komend jaar een elektrische auto in gebruik neemt profiteert dus nog vijf jaar van het bijtellingspercentage van 16 procent.

Hoeveel is die bijtelling dan?

Om te berekenen hoeveel de leaseauto je gaat kosten wat betreft bijtelling, kun je de volgende berekening maken met de cataloguswaarde en het bijtellingspercentage.

Stel, jouw leaseauto wordt een Volkswagen Polo op benzine uit 2022. Deze auto heeft een cataloguswaarde van €26.400 en de bijtelling is 22%. De jaarlijkse bijtelling is dan: €26.400×22% = €26.400×0,22=€5.808. Dit komt neer op 484 euro per maand.

Als werknemer zie je de verrekening van de bijtelling (en soms ook een eigen bijdrage wanneer de werkgever dat zo heeft bepaald) via de loonstrook. De eventuele eigen bijdrage wordt overigens weer afgetrokken van de bijtelling.

Hoe werkt bijtelling voor ZZP’ers?

Bij ondernemers wordt de bijtelling bij de winst opgeteld. Wanneer de auto volledig tot het bedrijfsvermogen behoort dan kun je ook de btw over de aanschaf, het onderhoud en het gebruik als voorbelasting aftrekken. Let op: je kunt voor de inkomstenbelasting en de btw verschillende keuzes maken. Je boekhouder kan daarin adviseren.

En hoe zit het met de fiets?

Voor een (elektrische) fiets van de zaak (als werknemer of ondernemer) geldt sinds 2020 een bijtellingspercentage van 7% van de adviesprijs van de fiets. Dit komt in veel gevallen neer op enkele euro’s per maand.

Heeft u vragen of bent u nieuwsgierig geworden?

Wij laten u bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan! Kies hieronder uw manier.

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.