NIEUWS

Aangifte inkomstenbelasting 2023: ben jij er klaar voor?

Aangifte inkomstenbelasting 2023: ben jij er klaar voor?

Heb jij alle documenten en aandachtspunten al paraat om aangifte inkomstenbelasting te doen? Aangifte doen over belastingjaar 2023 moet tussen 1 maart en 1 mei. Red je dat niet, dan kun je uitstel aanvragen. Doe dat wel voor 1 mei, je krijgt dan uitstel tot 1 september. Houd er wel rekening mee dat er 7,5% rente in rekening wordt gebracht over de eventueel te betalen belasting.

Welke documenten heb je nodig?

Elk jaar zijn er meer gegevens voor je ingevuld, maar je moet ze nog wel controleren. Hiervoor heb je jaaropgaves nodig van je inkomsten, zoals van je werkgever, maar ook andere inkomsten zoals bijvoorbeeld partneralimentatie. Ook heb je de jaaroverzichten van alle rekeningen (betalen/sparen/beleggen) nodig. Heb je een eigen woning? Zoek dan de WOZ waarde erbij, dit kan in je beschikking van vorig jaar bekijken, maar ook gemakkelijk op het WOZ-waardeloket. Ook van je hypotheekverstrekker heb je een jaaropgave nodig. Pak ook een eventuele voorlopige aanslag erbij. De belastingdienst heeft een handige checklist voor alle documenten. Is er niet veel veranderd? Dan kun je ook de aangifte van vorig jaar er bij pakken om te kijken of je alles hebt.

Wat kan je aftrekken?

Een aantal aftrekposten wordt automatisch verwerkt door de Belastingdienst. Denk aan de hypotheekrenteaftrek of aan de inkomensafhankelijke combinatiekorting wanneer je werkt en een kind onder de 12 hebt. Controleer dit wel. En heb je extra zorgkosten gemaakt of geld uitgegeven aan giften of alimentatie? Vergeet dan niet dat als aftrekpost op te voeren.

Let op
: het was lange tijd voordelig om de hypotheekrenteaftrek bij de meest verdienende partner onder te brengen, maar nu het fiscale voordeel is gemaximeerd, hoeft dat niet langer zo te zijn. Het kan dan in verband met het eigenwoningforfait juist voordeliger zijn om de hele post onder te brengen bij de minst verdienende partner. Probeer dat uit.

Kocht je in 2023 een woning, dan kun je een behoorlijk bedrag aftrekken: denk aan advies- en bemiddelingskosten, notariskosten en kosten voor de NHG-aanvraag. Zorg er wel voor dat je alle rekeningen hiervan paraat hebt.

Ook een storting in een lijfrente is aftrekbaar, maar alleen als er sprake was van een pensioentekort. Wanneer je inleg in 2023 binnen de jaarruimte viel, dan kun je deze aftrekken van je belastbaar inkomen.

Ben je ondernemer? Dan is er nog meer wat je mogelijk af kunt trekken. De meestgebruikte aftrekposten kun je hier lezen.

Hoe zit het met box 3?

Voorheen betaalde je belasting over een rendement dat je waarschijnlijk helemaal niet behaalde. Dat was vooral nadelig voor spaarders. De fiscus heeft een nieuwe methode om het werkelijke rendement dat je hebt behaald met sparen en beleggen dichter te benaderen. Dat leidt vooral voor spaarders tot een lagere vermogensbelasting in box 3. Zie hier de percentages die gebruikt worden.

Tip: belastingmiddeling

Heb je de afgelopen 3 jaar een sterk wisselend inkomen gehad? Bijvoorbeeld omdat je net bent gaan werken na je studie. Of met sabbatical ging en daardoor een lager inkomen had. Of omdat je een hoge ontslagvergoeding kreeg waardoor je dat jaar juist heel veel verdiende. Mogelijk kom je in aanmerking voor ‘belastingmiddeling’. Die regeling is bij veel Nederlanders onbekend, maar kan een behoorlijk financieel voordeel opleveren. Je mag dan over een periode van drie jaar je inkomen middelen: optellen en delen door drie. Middeling is voordelig wanneer de belasting over het gemiddelde van 3 jaar lager is dan de belasting over de 3 losse jaarinkomens. Er zijn online verschillende tools om een proefberekening te maken. De regeling is per 2023 afgeschaft. Dat betekent dat het laatste tijdvak waarover gemiddeld kan worden 2022-2024 is. Lees hier meer.

Hulp nodig?

Twijfel je over bepaalde posten? Je kunt advies vragen aan een (belasting)adviseur, maar je kunt tegenwoordig ook videobellen met de Belastingdienst en je vragen stellen. Dat doe je hier.

Heeft u vragen of bent u nieuwsgierig geworden?

Wij laten u bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan! Kies hieronder uw manier.

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.