COLUMNS

Ondernemen in een woelige tijd

Ondernemen in een woelige tijd

We leven in een spannende tijd. Waar we de coronaperiode hopelijk hebben afgesloten is daar de oorlog in Oekraïne voor in de plaats gekomen. Door deze twee ingrijpende gebeurtenissen is het ondernemen er niet makkelijker op geworden.

Door de krimp in de productie en daarna de grote vraag, zijn de prijzen voor materialen fors gestegen. Dat resulteert in een duurder eindproduct. Door de sterk toegenomen energieprijzen en schaarste van bepaalde voedselproducten zijn ook onze dagelijkse boodschappen fors duurder geworden.

Veel ondernemers zitten in een spagaat. Wel of niet de gestegen kosten doorberekenen? Wat doen we met de salarissen van het personeel? En draaien we straks nog wel winst? Natuurlijk moet je de winstmarge gezond houden en een prijsstijging van de inkoop hoor je toch door te berekenen. Als dit probleem alleen in bepaalde branches zou voorkomen was het voor iedereen nog redelijk op te vangen. Maar helaas zien we nu branchebreed de prijzen stijgen. Iedere Nederlander heeft hier last van en je zou kunnen zeggen dat de salarissen dan maar omhoog moeten. Ook dit zal weer een prijsstijging tot gevolg hebben en het uiteindelijke resultaat is dat we volgens mij zo de inflatie nog meer aanwakkeren.

Daarom lijkt het hoofd koel houden nu het enige juiste. Hopend op spoedig herstel als bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne zal zijn beëindigd. Dat we nu met zijn allen wat minder kunnen consumeren is dan even niet anders.

In de toekomst zullen er nog veel uitdagingen liggen. Zeker voor ondernemend Nederland. Een bottleneck is in elk geval de krapte op de arbeidsmarkt. Want we kunnen met z’n allen nog zoveel willen, de handjes moeten wel voorhanden zijn.

Een andere factor is tijd. Om zo snel mogelijk alles te realiseren hebben we een daadkrachtige overheid nodig. Een overheid die niet jaren kletst maar in een paar weken kan beslissen en opdracht geven. Geen gemaar, maar gewoon doen. Zorg dat je het overheidsbudget goed verdeelt en leg de lasten niet bij de ondernemers neer. Lastenverzwaring leidt namelijk ook tot prijsstijging en daar zit niemand op te wachten. De D overheid kan misschien de kunst afkijken bij grote ondernemingen. Als ze dat leiderschap toepassen op hun eigen ambtenarenapparaat dan hebben we het eerder over lastenverlichting dan over lastenverzwaring.

Rijkele

Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.