NIEUWS

Wie krijgt de schadevrije jaren na overlijden of scheiding?

Schadevrije jaren overdraagbaar na scheiding of overlijden

Bij sommige verzekeraars was het al mogelijk om in geval van een scheiding de schadevrije jaren te verdelen over beide partners. Door een wetswijziging is dit per 1 januari 2022 bij alle verzekeraars in Nederland het geval. Ook worden na overlijden voortaan de schadevrije jaren overgedragen aan de achterblijvende partner. Tot slot kunnen vanaf 2022 opgebouwde schadevrije jaren uit het buitenland en door leasen worden overgenomen.

De schadevrije jaren-regeling houdt in dat je verzekeringspremie lager wordt naarmate je meer jaren zonder schade opbouwt. Dat kan om forse bedragen gaan! Schadevrije jaren konden tot nu toe alleen op naam van de polishouder worden opgebouwd terwijl in de praktijk doorgaans beide partners in de gezinsauto rijden. Overleed de partner, dan moest de achterblijvende partner op ‘nul’ beginnen met een flinke kostenpost als gevolg. En in geval van een scheiding werd een van de partners met een veel hogere verzekeringspremie geconfronteerd.

Mogelijkheden per 1 januari 2022

Overlijden

Vanaf 2022 kunnen door een overledene opgebouwde schadevrije jaren worden overgedragen aan de achterblijvende partner. De achterblijvende partner moet dan een verzoek indienen bij de autoverzekeraar. Het is wel vereist dat je op hetzelfde adres geregistreerd staat en (uiteraard) een rijbewijs hebt.

Scheiding

Bij een echtscheiding of een ontbinding van het geregistreerd partnerschap kunnen schadevrije jaren worden verdeeld. Degene (polishouder) met de schadevrije jaren bepaalt in dat geval wat de verdeelsleutel wordt en moet een zogenoemde afstandsverklaring aanleveren bij de verzekeraar. Tip: leg de afspraken vast en zorg dat het een onderdeel is van de andere financiële afspraken die je met je ex-partner maakt.

Van lease naar eigen auto

Ook kunnen met ingang van het nieuwe jaar schadevrije jaren van de lease-auto overgenomen worden. Met een leaseverklaring kunnen deze bij de verzekeraar vastgelegd worden.

Opgebouwd in het buitenland

Tenslotte kunnen schadevrije jaren uit het buitenland ook vastgelegd worden bij de (nieuwe) Nederlandse verzekeraar. Europese verzekeraars leveren op verzoek een verklaring aan die ingediend kan worden bij de eigen verzekeraar.

Hoeveel schadevrije jaren heb ik?

Voor elk jaar dat je rijdt zonder schades, bouw je een schadevrij jaar op. De hoogte van de premie van je autoverzekering hangt onder andere af van het aantal jaren dat je geen schades hebt. Schadevrije jaren worden vastgelegd en zijn op te vragen via de centrale registratie van Roy-data. Daarnaast zijn ze ook terug te vinden op de verzekeringspolis en op te vragen bij de autoverzekeraar.

Stellen die een auto delen, kiezen er vaak voor de auto op naam te zetten van degene met de meeste schadevrije jaren. Een logische en begrijpelijke gedachte, want dat levert een lagere verzekeringspremie op. Het nadeel is alleen dat deze partner steeds meer jaren opbouwt en de andere partner op nul blijft steken. De nieuwe regeling biedt hier nu een oplossing voor.

schadevrije jaren
Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.