NIEUWS

1 op de 3 Friezen heeft stress om de hypotheek

Stress over de hypotheek? Vraag om hulp

35,6% van de Friezen met een hypotheek, geeft aan de hypotheek net of net niet te kunnen betalen. Deze mensen ervaren stress, liggen wakker en voelen zich machteloos of moedeloos.

De woonlasten van Friezen

Dat onderzocht de stichting achter NHG, de Nationale Hypotheek Garantie. Nederlanders lopen niet zo snel achterstanden op wat betreft het betalen van hun maandelijkse hypotheeklasten, maar dat betekent niet dat het financieel allemaal moeiteloos gaat.

Van deze groep Friezen, geeft 2 op de 3 aan dat ze hun uitgaven hebben aangepast. Er wordt het meest bezuinigd op energie, boodschappen, uitjes en abonnementen. 1 op de 10 is (ook) meer gaan werken. Maar 1 op de 3 heeft nog niets kunnen aanpassen.

Gelukkig blijkt dat de meeste Friese huishoudens (56%) een financiële tegenslag (1x de maandlasten) wel direct zou kunnen opvangen. Toch zal 20% het geld moeten gaan lenen, bij bekenden of een instantie.

Schakel hulp in bij stress om betalingen

Budgetinstituut Nibud adviseert huishoudens om op tijd hulp in te schakelen als er betalingsproblemen zijn. ‘Hun situatie is sinds het afsluiten van de hypotheek vermoedelijk veranderd’, zegt Marcel Warnaar, hypotheekexpert van het Nibud. ‘Uiteraard is het zo dat je je uitgaven moet aanpassen als je voor je huis maximaal hebt geleend. Maar levensgebeurtenissen zoals een scheiding, ziekte en een overlijden kunnen verstrekkende invloed hebben op je financiële situatie en kun je meestal niet voorzien.’

Meer problemen voorkomen

Stress over geld kan leiden tot nog meer problemen dan er al zijn. Het Nibud raadt huishoudens die zich zorgen maken en maar net kunnen rondkomen dan ook aan om zo snel mogelijk hulp te zoeken. ‘Je kunt naar je gemeente, elke gemeente biedt hulp bij geldproblemen. Bekijk hier bijvoorbeeld de mogelijkheden en tips van de Gemeente Leeuwarden. Maar je kunt ook contact opnemen met je financieel adviseur. Die heeft zich al eerder in jouw financiële situatie verdiept en kan kijken welke mogelijkheden je geldverstrekker heeft om jou te helpen.’

Hulp van jouw adviseur

Heb je in het verleden een hypotheek afgesloten bij ons? We kunnen je helpen om inzicht te krijgen, maar bijvoorbeeld ook nagaan of het mogelijk is om de hypotheekvorm aan te passen. Misschien is je huis meer waard geworden en kan de hypotheekrente omlaag. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en ben je in financiële problemen geraakt door bijvoorbeeld een scheiding of werkloosheid, dan zijn er mogelijkheden om iets aan je situatie te doen, daar is deze NHG ten slotte voor.

Wil je zelf meer uitzoeken? Lees dan eens deze artikelen:

Heeft u vragen of bent u nieuwsgierig geworden?

Wij laten u bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan! Kies hieronder uw manier.

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.