NIEUWS

Doen jouw rookmelders het wel?

Doen jouw rookmelders het wel?

Sinds 1 juli 2022 is het verplicht dat in álle woningen (of je nu huurt of een koophuis hebt) om op elke woonlaag een rookmelder te hebben. Weet jij of je hieraan voldoet? Let op de onderstaande punten.

Het aantal woningbranden stijgt de laatste jaren. Van 64.879 in 2019 naar 66.657 in 2020. Vermoed wordt dat de stijging te maken heeft met het toenemende thuiswerken. Bij zo’n 30 procent van deze gevallen was geen rookmelder aanwezig.

Hoeveel risico neem jij?

Verzekeraar Aegon deed in april 2022 onderzoek naar brandpreventie onder ruim vijfhonderd Nederlanders tussen de 25 en 65 jaar. Interessant: eigenaren van koopwoningen zijn bezorgder dan bewoners van huurwoningen als het gaat om brand.

Veel mensen zijn zich er van bewust dat bepaalde zaken een risico vormen, maar handelen hier niet naar. De volgende risico’s werden vaak genomen of waren onbekend:

 • 30 procent van de deelnemers aan het onderzoek de keuken soms onbeheerd achter met een pan op het vuur
 • meer dan de helft van de deelnemers laat regelmatig een oplader in het stopcontact zitten
 • Dat een vies wasdrogerfilter of afzuigkapfilter een brandrisico vormt, is vaak onbekend
 • Ook weet een groot deel van de gevraagden niet dat elektra elke vijf jaar gecontroleerd dient te worden

Rookmelder

Het hebben van een rookmelder is sinds 1 juli 2022 wettelijk verplicht. Verzekeraar Interpolis zocht uit dat voor de invoering van die plicht, 17 procent van de Nederlanders geen rookmelder in huis had. De voornaamste reden is heel simpel: mensen denken er niet aan. Ook weten ze volgens de verzekeraar vaak niet goed waar en hoe ze rookmelders moeten ophangen en denken ze dat dit veel moeite kost. Ook kunnen mensen een rookmelder irritant vinden: ze denken dat deze vaak onnodig afgaat, bijvoorbeeld door koken of douchen.

In het kort:

 • Hang een rookmelder op de hal/overloop van iedere verdieping (nog beter is: in elke ruimte)
 • Hang de rookmelder in het midden van de ruimte op het plafond (niet bij ventilatie of tocht)
 • Ophangen kan zonder gereedschap (bijvoorbeeld met dubbelzijdig tape)
 • Er zijn speciale rookmelders voor doven en slechthorenden

Verpakking

Opvallend genoeg bleek uit het Interpolis-onderzoek dat een deel van de Nederlanders rookmelders nog in de verpakking heeft liggen. Ook is er een deel dat wel rookmelders heeft opgehangen, maar die vervolgens niet meer werken. Bijvoorbeeld omdat een lege batterij nooit is vervangen.

Tips:

 • Als je rookmelder soms een piepje geeft, is de batterij aan vervanging toe
 • Test elke maand of de melder het nog doet, door op het testknopje te drukken (bijvoorbeeld op de 1e van de maand)
 • Een rookmelder is niet eeuwig houdbaar! De meeste modellen moeten na 10 jaar vervangen worden.

Verplichting

Wat houdt de verplichting per 1 juli in? Het komt er op neer dat er op iedere bouwlaag in jouw woning een melder moet hangen. Dat betekent dus minimaal één rookmelder per verdieping, maar meer mag natuurlijk ook. De brandweer adviseert bijvoorbeeld om ook een rookmelder op te hangen in de ruimte waar je wasmachine en droger staan. In studentenhuizen moet er in elke kamer één hangen.

Voor nieuwbouwwoningen waren rookmelders al verplicht en daar worden ook specifieke eisen aan gesteld. Voor bestaande woningen is dat niet zo. De melders moeten wel voldoen aan de NEN-14604 en een CE keurmerk hebben, maar verder schrijft de wet niets voor. Voor een grotere woning kunnen gekoppelde melders handig zijn, zodat ze allemaal afgaan. En in sommige straten kiezen buurtbewoners er zelfs voor om meerdere huizen te koppelen.

Heb je een huurwoning? Dan heeft de verhuurder de verantwoordelijkheid om de melders op te hangen: als huurder ben je vaak wel verantwoordelijk voor het onderhoud ervan. Voldoet de verhuurder niet aan deze verplichting, dan is dat een gebrek waar je de verhuurder op kunt aanspreken.

Verzekering

Wat als je geen rookmelders hebt opgehangen of ze niet goed hebt onderhouden en er ontstaat brand? Keert de verzekeraar dan wel uit? Het beste advies is om dat risico niet te nemen. Ook al heeft een verzekeraar niet specifiek in de verzekeringsvoorwaarden opgenomen dat er zonder rookmelders niet zal worden uitgekeerd, het is een algemene regel dat je als verzekerde niet nalatig mag zijn. Je niet aan een wettelijke verplichting houden, kan daaronder vallen.

Heb je nog vragen over rookmelders? Neem dan contact op met een van onze adviseurs!

Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

 • Altijd 100% onafhankelijk
 • Wij nemen u al het werk uit handen

 • Wij vergelijken premies en voorwaarden

 • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.