NIEUWS

Heeft u het nieuwe minimumloon al doorgevoerd?

Heeft u het nieuwe minimumloon 2024 en de andere wetswijzigingen al doorgevoerd?

Met welke nieuwe of gewijzigde wet- en regelgeving moet je als ondernemer rekening houden in 2024? En wat verandert er in je portemonnee wanneer je zelfstandige bent?

Nog maar 1 uniform minimumloon

Voor ondernemers met personeel is een belangrijke wijziging dat op 1 januari 2024 het wettelijk minimumuurloon wordt ingevoerd. Vanaf 2024 verdwijnen de vaste minimummaandlonen. Voorheen had iemand die 36 uur werkte een hoger uurloon dan iemand die 38 of 40 uur werkte. Dat betekent dat vooral werknemers met een 40-urige werkweek erop vooruitgaan.

Het minimum uurloon voor iedereen van 21 jaar of ouder is nu € 13,27. Het minimum bruto maandloon voor een werknemer die 40 uur werkt, is daarmee € 2.317.83. Lees hier alle informatie van de overheid over het nieuwe minimumloon:

Minder verwarring door de Omgevingswet

Per 1 januari 2024 is de nieuwe Omgevingswet ingegaan. Het is een samenvoeging van 26 losse wetten, waarmee het makkelijker  en overzichtelijker moet worden om een vergunning aan te vragen. Ook kan je binnen 8 weken al een besluit verwachten. Een van de nieuwe regels gaat bijvoorbeeld over zwerfafval. Tot die tijd geldt de 25-meterregel; binnen die straal moet je zwerfafval dat van jouw bedrijf afkomstig is, opruimen

Winstvrijstelling omlaag

Zelfstandigen gaan meer belasting betalen. De mkb-winstvrijstelling gaat in 2024 omlaag van 14% naar 12,7%. Ondernemers betalen hierdoor over een groter deel van hun winst of inkomen belasting. Hoe hoger de winsten, hoe groter het nadeel. Een andere maatregel is de verdere en al eerder ingezette verlaging van de zelfstandigenaftrek van € 5.030 naar € 3.750.

Reiskostenvergoeding omhoog

De maximaal onbelaste reiskostenvergoeding ging in 2023 al van 19 naar 21 cent per kilometer. In 2024 stijgt die verder naar 23 cent per kilometer. Zelfstandigen kunnen dat bedrag aftrekken van hun winst.

Lees alle wijzigingen

Op de website van de Kamer van Koophandel vind je een opsomming van wijzigingen.

Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.