NIEUWS

Kom jij in aanmerking voor een speciale hypotheek voor duurhuurders?

Proef met hypotheek voor duurhuurders

Nederland kent ongeveer 350.000 duurhuurders die meer dan een derde van hun netto besteedbaar inkomen aan huur besteden. Eén derde is jonger dan 35 jaar. Deze starters zitten vast in bijvoorbeeld een duur appartement in het centrum, maken maandelijks veel geld over naar de huurbaas, willen graag kopen, maar dit lukt niet. Het hypotheekbedrag wat ze kunnen lenen is niet toereikend voor het kopen van een woning.

Wat zijn duurhuurders?

De hypotheeknormen die Nederlandse hypotheekverstrekkers en banken hanteren, zijn er voor bedoeld om te voorkomen dat mensen een duurdere hypotheek afsluiten dan ze in theorie zouden kunnen betalen. Op papier een goed idee! Alleen hebben we te maken met krapte op de woningmarkt, hoge huizenprijzen én huurprijzen in de vrij sector. Waardoor er in de praktijk veel mensen zijn die elke maand een huurprijs overmaken, die veel hoger is dan de hypotheeklasten voor een gelijkwaardige koopwoning zou zijn.

Deze personen huren dus duur, want hun huurprijs is is bijvoorbeeld €1000 per maand, terwijl de hypotheeklasten bijvoorbeeld €800 per maand zouden zijn. Er zijn wel verschillen in vaste lasten tussen een huur- of koopwoning, maar dat heft het verschil tussen hypotheeklasten/huurprijs niet op.

Nadelen van duurhuren

Duurhuurders die liever een eigen huis zouden kopen, missen vermogensgroei door niet te profiteren van de waardestijging van een woning. Zeker in de huidige markt gaat het om vele tienduizenden euro’s. Bovendien lossen ze geen schuld af wat bijdraagt aan hun vermogen, maar zijn de maandlasten pure kosten. Maar er zijn ook niet-financiële gevolgen. Zo krijgt dertig procent een onzeker gevoel over de toekomst, ervaart 38% stress en geeft 9% zelfs aan niet verder te kunnen met het opbouwen van hun leven.

De proef

Er zijn dus normen die bepalen welk hypotheekbedrag je kan lenen bij jouw financiële situatie, maar die sluiten niet aan bij de huidige markt. Gelukkig mag een hypotheekverstrekker van deze normen afwijken, als hier een goede reden voor is. Een aantal geldverstrekkers heeft daarom nu samen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voor de groep van duurhuurders zo’n uitzondering vastgesteld.

Het idee achter de proef is dat wanneer je gewend bent om maandelijks een hoge huur te betalen, je ook in staat moet zijn om op dat niveau hypotheeklasten te kunnen dragen. Er zijn wel een aantal strikte voorwaarden waar je aan moet voldoen:

  • Je huurt in de vrije sector en betaalt maandelijks relatief hoge huur, bijvoorbeeld € 1.000 in de maand. 
  • Je hebt de afgelopen 36 maanden een woning gehuurd. Dit kan je aantonen met een huurcontract.
  • Je betaalt je huur met vaste regelmaat en hebt hierin geen achterstanden (min 24 maanden). Dit kan je aantonen met bankafschriften. 
  • Je inkomen en vermogen zijn de afgelopen maanden stabiel gebleven.

 

Kom jij in aanmerking?

Voldoe jij (of jullie) aan de bovenstaande 4 voorwaarden? Dan kom je misschien in aanmerking voor een speciale duurhuurdershypotheek met een andere hypotheeknorm. De hypotheekverstrekkers die als eerste van start gingen zijn Aegon, BLG Wonen, ING en Florius. Maar er zijn steeds meer hypotheekaanbieders die deze speciale hypotheeknorm hanteren. Bij Dijkstra de Boer werken wij ook samen met meerdere hypotheekverstrekkers die mee doen aan de proef. Ben jij duurhuurder en lukt het jou niet om een hypotheek te krijgen? Vraag een gratis gesprek aan met een van onze adviseurs en we kijken graag me je naar de mogelijkheden.

Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.