NIEUWS

Het belang van na een scheiding de hypotheek goed afhandelen

Een praktijkvoorbeeld: waarom het belangrijk is om na een scheiding de hypotheek goed af te handelen

Na een scheiding blijft regelmatig een van de twee partners in de koopwoning wonen. De gezamenlijke hypotheek moet dan op één naam komen te staan. Daarvoor is nodig dat de bank de vertrekkende partner ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid verleent. De bank is dat echter niet verplicht.

Een voorbeeld laat zien hoe belangrijk het is dat de ex-partners met elkaar in gesprek blijven om de zaken rondom de eigen woning goed te regelen. Een man en een vrouw gaan in 2012 uit elkaar. Zij hebben op beider namen een hypotheek afgesloten en na de scheiding is de woning op beide namen gebleven. De vrouw wil -jaren later- met haar nieuwe partner een nieuwe hypotheek afsluiten maar dat gaat niet: zij moet dan eerst van haar oude hypotheek af. Ze dient bij de bank een verzoek in om haar, zoals dat formeel heet, te ontslaan uit de hoofdelijke aansprakelijkheid.

Risico voor de bank

De bank weigert ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid omdat de ex-partner geen gegevens wil verstrekken. Zo kan de bank niet bepalen of de man de hypotheeklasten wel in zijn eentje kan betalen en dat risico neemt de bank niet. En dat hoeft de bank ook niet te doen, zo beslist het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) waar de vrouw naar toe is gestapt. De vrouw voert nog aan dat haar ex-partner al jaren de lasten feitelijk in zijn eentje draagt, maar dat helpt niet. De bank heeft meer gegevens nodig: de medewerking van de ex-partner is vereist.

Convenant of akte van verdeling

Een lastige situatie die waarschijnlijk voorkomen had kunnen worden door bij het verbreken van de relatie heldere afspraken te maken, die vast te leggen in een echtscheidingsconvenant of in een notariële akte van verdeling én het zo snel mogelijk ook met de bank af te ronden. Houd er rekening mee dat een bank niet verplicht is om de hypotheek op één naam te zetten: een bank bepaalt zelf aan wie het geld wil uitlenen en onder welke voorwaarden. Daarbij moet de bank zich wel redelijk opstellen.

Wat als u gaat scheiden?

Weten hoe je de afwikkeling van de eigen woning wel goed aanpakt? Lees dan ons artikel over welke opties er zijn voor de woning die op twee namen staat, en ons artikel over wat u moet regelen voor de belastingdienst. Uw Dijkstra de Boer adviseur kan u helpen met deze zaken, en andere zaken zoals gezamenlijke rekeningen bij de Regiobank en verzekeringen die op u beide van toepassing zijn.

Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.