NIEUWS

Verduurzamen? Er is meer mogelijk dan u denkt!

Verduurzamen? Er is meer mogelijk dan u denkt!

Energiezuiniger wonen is iets wat in het hoofd van iedere huizenbezitter speelt, zeker sinds de astronomische energieprijzen van afgelopen jaar, die nu gelukkig weer wat dalen.

Ik spreek veel van onze klanten over hun wens om te besparen zodat ze hun energierekening kunnen verlagen. Deze maatregelen kosten echter wel veel geld. Wat is er mogelijk als je niet veel spaargeld  hebt? Tijdens ons gesprek komen we er dan samen vaak achter dat er veel meer mogelijk is dan gedacht. Want er zijn best veel manieren om zulke maatregelen te financieren.

En als u eenmaal bezig bent, kunt u het beter meteen goed doen! Zo weten veel mensen niet dat bijvoorbeeld het plaatsen van energiezuiniger glas ook valt onder energiebesparende maatregelen. Vaak kunnen we zo twee vliegen in een klap slaan; de energierekening gaat naar beneden en de waarde van de woning stijgt!

Wat is er dan zoal mogelijk?

Er is veel mogelijk om een woning te verduurzamen, variërend van een hele kleine investering in LED-lampen en radiatorfolie, tot een grote verbouwing voor een gasloze woning. En alles er tussenin natuurlijk. De populairste en meest bekende maatregelen zijn het plaatsen van zonnepanelen en vloer-, muur- en dakisolatie. Maar er is meer mogelijk, zoals een zonneboiler, (hybride) warmtepomp en dus nieuwe kozijnen en/of glas.

De investering in LED-lampen kan binnen een jaar terugverdiend zijn, de investering in zonnepanelen heeft een terugverdientijd van 5 tot 7 jaar, en die van een hybride warmtepomp is zo’n 7 tot 9 jaar. Het kan dus allemaal uit, maar er is wel een investering nodig. Hoe krijgt u dat voor elkaar? Daar denken ik en mijn collega’s graag met u over mee!

Welke financieringsmogelijkheden zijn er?

Groene hypotheek

U kunt een groene hypotheek afsluiten om uw woning te verduurzamen. Dit betekent dat u uw bestaande hypotheek kunt uitbreiden met een lening voor energiebesparende maatregelen. De rente die u betaalt over deze lening is vaak lager dan de rente die u ‘normaal’ betaalt voor een hypotheek. Zo profiteert u van een lagere energierekening én stijgt de waarde van uw woning. Deze optie is vooral handig als u, naast energiebesparende maatregelen, ook een andere verbouwing wilt doen, bijvoorbeeld het vernieuwen van badkamer of keuken.

Duurzaamheidslening

Een andere optie is het afsluiten van een duurzaamheidslening. Dit is een lening die speciaal bedoeld is voor de financiering van energiebesparende maatregelen. De rente die u betaalt over een duurzaamheidslening is vaak lager dan de rente die u betaalt over een gewone lening.

Deze lening wordt verstrekt door gemeenten en/of provincies in samenwerking met het Nationaal Energiebespaarfonds. De voorwaarden voor een duurzaamheidslening verschillen per gemeente en/of provincie. Zo kan het bedrag dat u kunt lenen en de rente die u betaalt verschillen. Op de site van de SVn kunt u na het invullen van uw gemeente direct zien welke leningen er beschikbaar zijn.

Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is een lening die wordt verstrekt door het Nationaal Warmtefonds. Deze lening is bijvoorbeeld geschikt als er in uw gemeente geen SVn beschikbaar is voor uw verduurzamingswens. De rente die u betaalt over de Energiebespaarlening is vast en laag en u kunt de lening aflossen in een periode van 7 tot 20 jaar.

Eens een keer in gesprek?

Elke hypotheek of lening betekent een verandering in uw maandelijkse vaste lasten. Rutger, Karin of ik gaan graag een keer vrijblijvend met u in gesprek om te onderzoeken wat er mogelijk is om uw huis energiezuiniger te maken, binnen uw situatie.

We kunnen in dat gesprek niet alleen kijken naar een extra hypotheek/lening, maar kunnen ook kijken of uw huidige hypotheek nog passend is. Misschien is er wel een rentedaling mogelijk omdat de woningwaarde gestegen is, dit kan ook financiële middelen opleveren voor verduurzaming.

Schroom niet om vrijblijvend contact op te nemen voor een adviesgesprek over verduurzaming. Vaak is er meer mogelijk dan u denkt! Bel met 058 – 212 5000 of stuur een e-mail.

Met vriendelijke groet,

Liesbeth Sikkema

 

Meer lezen over het aanpassen van uw hypotheek?

Dan kunnen we u ook de volgende artikelen aanbevelen:

Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.