NIEUWS

WOZ-waarde: wel of niet bezwaar maken?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde (waardering onroerende zaken). Denk daar wel even over na: een hoge WOZ-waarde kan namelijk ook een financieel voordeel opleveren.

Aan het begin van ieder jaar ontvang je van de gemeente de nieuwe WOZ-waarde van je woning. Je kunt op de site WOZ-waardeloket bijvoorbeeld ook de WOZ-waardes van huizen in jouw buurt raadplegen.

Waarom is die WOZ waarde ook alweer belangrijk?

Aan de hand van de WOZ-waarde van jouw woning wordt de hoogte van een aantal belastingen bepaald. Wanneer je alleen naar de belastingen kijkt is een zo laag mogelijke WOZ-waarde het meest aantrekkelijk. Lokale belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de waterschapsbelasting worden vastgesteld door een percentage van de WOZ-waarde te nemen en dit percentage verschilt per gemeente. De gemeente kan deze percentages jaarlijks aanpassen.

Hoe werkt bezwaar maken?

Tot 6 weken na het ontvangen van je nieuwe WOZ waarde, kun je bezwaar maken bij de gemeente. Dit kun je uitbesteden aan één van de vele “no cure no pay” bedrijven die hierin actief zijn, maar zelf bezwaar maken is makkelijker dan je denkt. Het juridisch loket heeft bijvoorbeeld een voorbeeldbrief. Of je het nu uitbesteed of zelf doet, er moeten goede argumenten worden aangeleverd waarom jouw woning minder waard is dan de gemeente heeft ingeschat.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Gebreken/onderhoud die een investering vragen
  • Verschil WOZ van gelijksoortige huizen in de buurt
  • Er is bepaalde overlast uit de omgeving
  • De woonwijk is minder aantrekkelijk geworden
  • Gedateerd interieur zoals keuken/badkamer

 

WOZ waarde en je inkomstenbelasting

Maar ook bij de inkomstenbelasting speelt de WOZ-waarde een rol. Hier gaat het om het “eigenwoningforfait”. Dit is het bedrag dat de fiscus optelt bij je inkomen. Het eigenwoningforfait bedraagt in 2024 voor huizen tussen de 75.000 euro en 1,2 miljoen euro 0,35 procent van de WOZ-waarde. Een lagere WOZ waarde betekent dus ook iets lagere inkomstenbelasting

WOZ waarde en erfbelasting

En dan is er nog de erfbelasting. Wie een woning erft, betaalt erfbelasting over de WOZ-waarde van de woning en niet over de waarde waartegen de woning uiteindelijk wordt verkocht. Uiteraard heb je die waarde dan graag zo laag mogelijk. Je mag als erfgenaam kiezen uit twee WOZ-waardes. Erfde je bijvoorbeeld in 2023 een huis, dan kun je de WOZ-waarde uit 2023 nemen (met waardepeildatum 1-1-2022) of die van 2024 (met waardepeildatum 1-1-2023). Ook erfgenamen kunnen bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde.

Maar naast deze fiscale zaken zijn er ándere factoren waarin de WOZ-waarde een rol speelt en waarbij een lage waarde niet perse gunstig is:

WOZ waarde en en verkoopwaarde woning

De WOZ-waarde speelt een rol bij de aankoop en verkoop van een huis. De WOZ-waarde geeft namelijk inzicht in de marktwaarde van de woning en kopers zullen hier rekening mee houden wanneer ze een bod uitbrengen. Zij zullen vragen hebben wanneer er een groot gat zit tussen de vraagprijs en de WOZ-waarde. Als verkoper heb je dus baat bij een zo hoog mogelijke WOZ-waarde.

Ga je binnenkort verhuizen en je huis op de markt brengen, laat de WOZ-waarde dan lekker met rust. Of maak juist bezwaar tegen een in jouw ogen te lage WOZ-waarde, dat kan natuurlijk ook.

Hoge WOZ waarde is mogelijk lagere hypotheekrente

Tot slot is het mogelijk dat de bank jouw hypotheekrente verlaagt wanneer de WOZ-waarde van je woning fors toeneemt en daardoor dus ook de verhouding tussen de hoogte van jouw hypotheek en de waarde van de woning verandert. Die verhouding bepaalt in welke risico-klasse de bank jouw hypotheek heeft ondergebracht. En hoe lager jouw hypotheekschuld ten opzichte van de marktwaarde, hoe lager ook het rentepercentage zal uitvallen. Afhankelijk van de indeling die jouw geldverstrekker hanteert kan het maar zo enkele tienden schelen en dat levert je op jaarbasis een behoorlijk bedrag op. Bij sommige geldverstrekkers volstaat het insturen van de nieuwe WOZ-waarde; anderen vragen aanvullend om een taxatierapport.

een huis kopen is moeilijker geworden voor jongeren
Nieuwsgierig geworden?

Wij laten u bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan! Kies hieronder uw manier.

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.