NIEUWS

Als ondernemer verduurzamen: wat kán en wat móet?

Als ondernemer verduurzamen: wat kán en wat móet?

Verduurzamen is belangrijk voor iedereen, ook voor ondernemers. Met een duurzaam bedrijfsprofiel kun je jezelf bovendien gunstig profileren. Maar in sommige gevallen ben je als ondernemer ook verplicht om te verduurzamen. Dit heet de energiebesparingsplicht. Dit zijn maatregelen die binnen 5 jaar terugverdiend zijn.

Wat is verplicht onder de energiebesparingsplicht?

Wanneer jouw bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas verbruikt, ben je verplicht om te besparen. Ook moeten kantoorpanden minimaal energielabel C hebben. De energiebesparingsplicht geldt voor maatregelen die binnen 5 jaar terugverdiend zijn, je gaat er dus nooit op achteruit!

Voorbeelden van verplichte maatregelen zijn:

 • Een energiebeheersysteem installeren
 • Muren, daken en ramen van het gebouw isoleren
 • Deuren automatisch laten sluiten
 • Het gebouw duurzamer verwarmen en zuinig ventileren
 • Duurzamere warmwaterproductie
 • Energiezuinigere verlichting installeren binnen én buiten
 • Zonnepanelen installeren

Het installeren van LED verlichting, tijdschakelaars en deurdrangers is bovendien een eenvoudig klusje wat je zelf kunt uitvoeren.

Voor bepaalde branches gelden ook verplichte verduurzamingen voor het gebruik en productie van perslucht, stoom, koeling, keukenapparatuur, zwembad, serverruimte, roltrap, etc. Ook diverse bedrijfsprocessen moeten worden verduurzaamd. Het RVO heeft een lijst opgesteld van erkende maatregelen.

Investeer je met je bedrijf in energiebesparende maatregelen, kijk dan of je gebruik kunt maken van de regeling energie-investeringsaftrek (EIA). Met deze regeling kun je 40% van de investeringskosten van de energiebesparende maatregelen aftrekken van je winst. Bekijk alle voorwaarden op de website van RVO.

Wat kan er nog meer?

Er zijn steeds meer maatregelen die duurzaamheid stimuleren, zoals het verbod op wegwerpartikelen als iets ter plekke geconsumeerd kan worden. Maar ook jij kunt zelf actie ondernemen om een steentje bij te dragen. Dat hoeven echt geen dure investeringen te zijn. Denk aan het dichthouden van de winkeldeur, of het lager zetten van de thermostaat (een mooie warme trui is geen taboe!)

Heb jij vragen over het verduurzamen van jouw onderneming? Onze adviseurs helpen je graag op weg naar de juiste loketten en staan natuurlijk voor je klaar om je te helpen met subsidies en financiering.

ondernemer verduurzamen
Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

 • Altijd 100% onafhankelijk
 • Wij nemen u al het werk uit handen

 • Wij vergelijken premies en voorwaarden

 • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.