NIEUWS

(Belastingvrij) schenken in 2024: de regels

(Belastingvrij) schenken in 2024: de regels

Ben je in de prettige positie om geld te schenken aan je kinderen, andere familieleden of derden? Dan is het goed om te weten wat er in 2024 belastingvrij mogelijk is.

Waarom schenken?

Schenken is leuk voor de ontvanger, maar ook voor degene die schenkt! Niet alleen omdat het fijn is een ander te kunnen helpen, maar ook omdat het goed kan passen in je vermogens- en estateplanning. Over het geld dat je schenkt hoef je geen vermogensbelasting te betalen. Ook verklein je je vermogen zodat erfgenamen minder erfbelasting verschuldigd zijn. Blijf je binnen de vrijstelling, dan hoeft de ontvanger van de schenking er geen belasting over te betalen.

Let op: het spaargeld van minderjarige kinderen wordt bij het vermogen van de ouders geteld.

Jaarlijkse belastingvrije schenking

Wil je je kinderen een financieel steuntje in de rug geven? Je mag in 2024 aan elk van je kinderen (ook stief- en pleegkinderen) maximaal € 6.633 belastingvrij schenken. Dit is een jaarlijkse vrijstelling, de bedragen worden elk jaar opnieuw vastgesteld. Voor andere personen (bijvoorbeeld andere familie, maar ook derden) ligt die grens in 2024 op € 2.658. De ontvanger mag zelf weten wat hij of zij met het geld doet, er is dus geen verplicht bestedingsdoel. Ook is er geen leeftijdsgrens.

Welke schenkingen worden opgeteld?

Schenkingen van partners worden als één schenking gezien: dus krijg je zowel geld van opa als van oma, dan geldt dat als één schenking. Je moet dan de bedragen bij elkaar optellen. Als je dan boven vrijstelling uit komt, dan moet je aangifte doen en schenkbelasting betalen. Andersom geldt dit ook. Krijgen jij en je partner beide een schenking van dezelfde persoon, dan moeten jullie de waarden bij elkaar optellen.

Eenmalige verhoogde vrijstelling

Naast de jaarlijkse vrijstelling is het ook mogelijk om een eenmalige verhoogde vrijstelling te geven aan kinderen (ook stief- en pleegkinderen). Hier geldt, in tegenstelling tot de jaarlijkse vrijstelling, wel een leeftijdsgrens. De ontvanger moet op het moment van de schenking tussen de 18 en 40 jaar zijn óf een partner hebben tussen de 18 en 40 jaar. Het gaat hierbij om twee bestedingsdoelen: een dure studie (maximaal € 66.268) of een vrij besteedbaar bedrag (maximaal € 31.813).

Let op: de ontvanger van de schenking moet wel aangifte schenkbelasting doen en op die manier laten weten dat er van de vrijstelling gebruik wordt gemaakt.

Eigen woning

De specifieke vrijstelling ten behoeve van de eigen woning (jubelton) bestaat niet meer. Het was tot vorig jaar ook mogelijk om als ‘derde’ zo’n eenmalige belastingvrije schenking te doen zolang het bestedingsdoel de eigen woning was. Dat kan niet meer. Via de hierboven vermelde eenmalige vrijstelling kunnen ouders hun kinderen onder de noemer ‘vrij besteedbaar bedrag’ nog wel een belastingvrije schenking voor de eigen woning geven.

Boven de vrijstelling

Wat als een schenking boven de vrijstelling uitkomt? Dan moet er door de ontvanger schenkbelasting worden betaald. Het bedrag is afhankelijk van de relatie met de schenker. De percentages voor 2024 zijn als volgt:

Waarde schenking Partner
en (pleeg- of stief)kinderen
Kleinkinderen
en verdere afstammelingen
Overige personen (zoals een ander familielid of vriend)
Tussen € 0 en € 152.368 10% 18% 30%
€ 152.368 en meer 20% 36% 40%

Bedragen van voorgaande jaren zijn hier te vinden.

Heb je andere vragen over schenken of vermogen? Onze adviseurs staan voor je klaar.

Nieuwsgierig geworden?

Wij laten u bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan! Kies hieronder uw manier.

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.