NIEUWS

Wat is een BKR registratie en wanneer krijg je die?

Wat is een BKR registratie en wanneer krijg je die?

Wil je een lening afsluiten, dan heb je met het BKR te maken. Een veelgehoorde term, die soms in het nieuws komt, bijvoorbeeld wanneer het gaat over hypotheken, smartphone abonnementen of private lease. Maar wat is een BKR registratie, wanneer krijg je die en wat is het effect?

BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Deze organisatie is een stichting en is dus niet op winst uit. Ze houden van alle Nederlanders bij waar zij leningen (krediet) hebben, om te voorkomen dat mensen te veel leningen aangaan en daarmee diep in de schulden kunnen komen. Kredietverstrekkers kijken bij de stichting om te zien of hun klanten de aangevraagde lening wel kunnen betalen.

Wat is een BKR registratie?

Het BKR houdt leningen bij wanneer deze groter dan 250 euro zijn. Dit doen ze voor de volgende soorten leningen:

  • en doorlopend krediet, dit is een lening die je in gedeeltes op kan nemen
  • een persoonlijke lening, een lening die je in één keer uitgekeerd krijgt
  • een aankoop op afbetaling, denk aan een bankstel of koelkast die je in gedeeltes betaalt
  • een creditcard, want dit is een voorschot van de bank die je later moet terugbetalen
  • roodstaan op je betaalrekening van de bank
  • een private-lease contract voor een auto
  • een mobiele telefoon op afbetaling, bijvoorbeeld bij een abonnement

 

Het BKR bewaart alle gegeven 5 jaar. Dus of je een lening hebt, of en wanneer je die hebt terugbetaald, en of je betalingsachterstanden hebt (gehad).

Zodra jij ergens één van de bovenstaande leningen aangaat voor meer dan 250 euro, krijg je dus een BKR registratie. Een BKR registratie heeft een negatieve associatie, maar dat hoeft niet direct zo te zijn. Zolang jij elke betalingstermijn keurig op tijd betaalt, kunnen leningverstrekkers zien dat jij een betrouwbare klant zal zijn.

Studieleningen bij DUO en hypotheken zijn niet geregistreerd. Alleen een betalingsachterstand van minstens 120 dagen op een hypotheek leidt tot een registratie. Ook betalingsachterstanden bij energiebedrijven, woningcorporaties, zorgverzekeraars en de Belastingdienst zijn niet bekend.

Wat is een negatieve BKR registratie?

Mis je een betalingstermijn of is er een andere bijzonderheid die nadelig is? Dan wordt dit een negatieve BKR registratie. Er zijn verschillende zaken die worden bijgehouden, die worden aangegeven met een code.

  • Je mist een betalingstermijn (Code A)
  • Als je de achterstand inhaalt, wordt dit ook bijgehouden (Code H)
  • Je hebt een regeling om achterstanden in te halen (Code 1)
  • De kredietverstrekker eist het bedrag in zijn geheel direct terug. Er is nu vaak een deurwaarder of incassobureau bij het krediet betrokken (Code 2)
  • De kredietverstrekker besluit om het bedrag niet actief terug te eisen, of dat je maar een deel terug betaalt. Vaak is er nu ook schuldhulp bij betrokken (Code 3)
  • Je bent onbereikbaar (geweest) voor de kredietverstrekker (Code 4)
  • Heb je een betalingsachterstand op je hypotheek? Dan krijg je Code 5. Als de achterstand weg is, dan verdwijnt deze weer.

Wat gebeurt er als je een negatieve BKR registratie hebt?

Geldverstrekkers vragen vaak om je BKR registratie te bekijken voordat ze je een lening willen geven. Ook hypotheekverstrekkers doen dit. Dit doen ze, zodat ze kunnen inschatten of jij de lening waarschijnlijk terug zal kunnen betalen.

Heb je geen, of een positieve BKR registratie? Dan zul je de lening die je aanvraagt zeer waarschijnlijk krijgen. Indien je een negatieve registratie hebt (gehad), kunnen ze je mogelijk weigeren.

Een hypotheekverstrekker kijkt op basis van je inkomen, uitgaven en leningen, hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Heb jij dus een BKR registratie, dan valt het maximale hypotheekbedrag lager uit, omdat je door je andere financiële verplichtingen minder geld over hebt om het maandelijkse hypotheekbedrag van te betalen. Met een negatieve BKR registratie is het nog steeds mogelijk om een hypotheek af te sluiten, maar dit hangt wel af van de codering en heeft natuurlijk invloed op het hypotheekbedrag.

Heb ik een BKR registratie?

Je kunt zelf kijken of je een BKR registratie hebt, dit doe je door in te loggen bij het BKR met je iDIN. Je logt hiermee in met je bankgegevens. Doe je dit voor het eerst, dan vragen ze je wat gegevens te controleren. Daarna zie je gelijk je kredietoverzicht. Of er iets bekend is, zo ja welke, en of er coderingen zijn. Heb je deze coderingen, dan heb je dus een negatieve BKR registratie.

Vraagt een iemand om een kredietoverzicht? Bijvoorbeeld bij het aanvragen van een lening of leasecontract, of op verzoek van je hypotheekadviseur of woningverhuurder. Dan kun je die ook hier vinden.

Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen over bijvoorbeeld je hypotheek? Neem dan contact op met een van onze medewerkers.

Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.